preskoči na sadržaj

Osnovna škola Garešnica

Login
Upisi u srednju školuKoliko je sati?

Mjesečne aktivnosti

Svibanj

MiniTV

YOUTUBE

Školski pretinci

Kalendar
« Svibanj 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Anketa (mala)
Za pomoć u učenju ili rješavanje nekog problema najčešće koristim/pitam...


Sigurnost na Internetu

CENTAR ZA SIGURNIJI INTERNET

  

   

Korisni linkovi

      Hrvatski akademski spelling checker

 

 

  

 

    

     

Brojač posjeta
Ispis statistike od 14. 5. 2010.

Ukupno: 103145

Na ovoj stranici objavljivat ćemo osvrte i preporuke za čitanje knjiga koje nisu u lektiri. Stranicu uređuju učenici članovi skupine Malih knjižničara i knjižničarka.

 

Nada Mihelčić

Draga mama

Sva su događanja, ali i sve misli, emocije i unutarnji rascjepi prikazani iz pripovjedačke pozicije Viktorije, odnosno Bucke, kako je, ne obazirući se na činjenicu da se mladoj djevojci to nimalo ne sviđa, uporno zove njezina majka.

Riječ je naime, o  razotkrivanju  različitih aktualnih društvenih fenomena kao što su bračne krize i neslaganja,  položaj djeteta u situaciji kada se roditelji razvode, problematika školstva i neadekvatnog odnosa profesor – učenik, teška ekonomska situacija i besparica, odnos prema povijesti… Pogled koji Nada Mihelčić otvara mladome čitatelju jest pogled prema pozitivnim društvenim i općeljudskim vrijednostima – toleranciji, uvažavanju različitosti, odupiranju pomodnosti i drugim vidovima ideološke ili ekonomske propagande, otvorenom umu i zdravom razumu.

 

Noel  Streatfeild:

Baletne papučice

Roman „Baletne papučice“ govori o tri djevojčice koje je usvojio bogati istraživač fosila, Matthew zvani Gum. Djevojčice se zovu  Paulina, Petrova i Posy, a same su si odabrale prezime Fosil. Svake godine na rođendan polažu tajnu zakletvu.

 Žive sa skrbnicom Sylvijom, Matthewovom pranećakinjom,  i dadiljom Nanom dok je Gum na jednom od svojih dugotrajnih istraživačkih putovanja. Budući da im nije ostavio dovoljno novca za sve godine njegovog izbivanja, Sylvija iznajmljuje sobe u njihovoj kući, a djevojčice upiše u školu za glumu i balet pa one nakon dvanaeste godine počnu zarađivati glumom i plesom. I dok Paulina obožava glumu, a Posy živi za ples, Petrovu zanimaju automobili i avioni i najsretnija je kad pomaže gospodinu Smithu, njihovom podstanaru, u njegovoj automehaničarskoj radionici.

Unatoč prihodima od nastupa i iznajmljivanja soba, novca je sve manje i Sylvija je prisiljena prodati kuću. Djevojčice također imaju svoje planove...

Što se dogodi na kraju? Je li se Matthew vratio na vrijeme? Što planiraju djevojčice i o kakvoj se tajnoj zakletvi uopće radi? Saznat ćete ako počitate ovaj zanimljivi roman. 

preskoči na navigaciju