preskoči na sadržaj

Osnovna škola Garešnica

Login
Energetska obnova

 

Koliko je sati?

Upisi u srednju školuCentar za informiranje i savjetovanje o karijeri

MiniTV

YOUTUBE

Školski pretinci

Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Anketa (mala)
Za pomoć u učenju ili rješavanje nekog problema najčešće koristim/pitam...


Sigurnost na Internetu

CENTAR ZA SIGURNIJI INTERNET

  

   

Korisni linkovi

      Hrvatski akademski spelling checker

 

 

  

 

    

     

Brojač posjeta
Ispis statistike od 14. 5. 2010.

Ukupno: 159928
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Noć knjige
Autor: Maja Mišinec, 26. 4. 2017.

Povodom Dana hrvatske knjige i Svjetskog dana knjige i autorskih prava 24. travnja 2017. u našoj je školskoj knjižnici održana Noć knjige.  Izradili smo pokrivač od knjiga, razgovarali o najdražim knjigama i za kraj smo pogledali  film Asterix i grad bogova.


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
 

 

MEĐUŠKOLSKI KNJIŽEVNI KVIZ

U utorak, 5. travnja, održan je šesti po redu Međuškolski književni kviz u poznavanju lekitre za učenike 5. razreda. Ove godine čitala se knjiga Milivoja Matošeca "Strah u Ulici lipa". Domaćin kviza bila je Osnovna škola u Đulovcu.

Lana Križanović, Valentino Tolić i Patricija Udovčić bili su ekipa koja je predstavljala našu školu. U natjecanju je sudjelovalo 15 škola s područja Bjelovarsko-bilogorske županije. Nakon rješavanja kviza učenici su poslušali predavanje "Hrana s livade" profesorice Mirjane Jakčin Ivančić, a zatim posjetili vinograde vinarije Badel gdje su objavljeni i privremeni rezultati.

          

Po povratku u školu slijedilo je dodatno natjecanje za prvo mjesto u kojem je pobijedila naša ekipa! Drugoplasirana je bila OŠ Dežanovac, a treće mjesto osvojila je OŠ Veliko Trojstvo. Nakon ručka dobili su i vrijedne nagrade, a zatim smo se zaputili na izletište na Papuku gdje smo uživali u šetnji i igrama na otvorenom.

   

 

 

POSJET IZLOŽBI "HRVATSKA IZ ZRAKA"

 

U Srednjoj školi "August Šenoa" u Garešnici krajem ožujka postavljena je izložba fotografija "Hrvatska iz zraka" pisca i fotografa Davora Rostuhara. Radi se o 30 fotografija nastalih tijekom sedmogodišnjeg projekta "National Geographic - Hrvatska iz zraka". Ovu vrijednu izložbu pogledali su u ponedjeljak 4. travnja učenici 6.c razreda. Uz vodstvo srednjoškolske knjižničarke Margarete Miloš saznali su mnoge zanimljivosti o geografiji, povijesti i kulturi Hrvatske. Izložbu će posjetiti i drugi učenici naše škole sa svojim razrednicima. Srednjoškolcima najsrdačnije zahvaljujemo što su nas ugostili!

 

          

 

ZAVRŠNICA PROJEKTA „ČITAJMO ZAJEDNO, ČITAJMO NAGLAS ZABORAVLJENE KNJIGE“

U petak, 1. travnja 2016. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana je završnica projekta „Čitajmo zajedno, čitajmo naglas zaboravljene knjige“. U projektu su sudjelovali učenici četvrtih razreda matične škole sa svojim učiteljicama Željkom Bošnjak i Milenom Đurđević. Svrha projekta je potaknuti učenike na čitanje knjiga koje su nekad bile lektira, a danas su zaboravljene i ne čitaju se. U projektu su sudjelovale 34 škole iz 12 županija.

          

4. a razred čitao je knjigu Josipa Vandota „Kekec na vučjem tragu“ .  Čitali su učiteljica, roditelji i učenici, a čitali su je u razredu, parku, šumi i na igralištu. Da bi na kreativan način predstavili knjigu izradili su dioramu i kaširane lutke – likove u knjizi. Njihov rad bio je izložen u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Na predstavljanju projekta sudjelovale su Margareta Batinić i Rebeka Komugović.

4. b razred čitao je knjigu „Zvižduk s Bukovca“ Zvonimira Milčeca. I njima su u čitanju pomagali roditelji koji su i sami to djelo u školi pročitali za lektiru. Učenice Zrinka Bombini i Petra Ribarić napisale su pjesmu „Slavni dečki s Bukovca“ koju je uglazbio prof. Branko Medved. Cijeli razred ju je uvježbao i snimio, a i vi je možete poslušali klikom na poveznicu.

Tekst pjesme:

Dečki slavni to su

Nitko ne zna tko su.

Kad se za njih saznalo

Njihov se talent spoznao.

Oni zvižde ko od šale

Zvižducima se hvale.

 

Zviždati je njima lako,

To već znade svatko.

 

Svi su oni dečki pravi

Svi igraju nogomet na travi.

Razne vragolije prave,

Neke su ih mogle doći glave.

 

Giza je ekipu proslavio

I u prošlost nas poveo.

Zgode su mnoge doživjeli

I odrastanje  teško proživjeli.

Tekst pjesme stavili su i na straničnike koje su izradili za učenik drugih škola koje su sudjelovale u projektu.

Učenice su mogle vidjeli što su čitali i pripremili učenici drugih škola, a organizatori su za njih pripremili i nastup mađioničara Joze Boze, razgovor s autorom knjige „Nulti sat“ Sinišom Cmrkom i izložbu ilustracija nagrađivane hrvatske ilustratorice Andreje Peterlik Huseinović. 

     

STRAH U ULICI LIPA

U utorak, 29. ožujka održan je kviz u poznavanju lektire "Strah u Ulici lipa" književnika Milivoja Matošeca. Sudjelovalo je šesnaest učenika petih razreda. Najuspješniji su bili Valentino Tolić, Lana Križanović i Patricija Udovčić. Oni čine ekipu koja će 5. travnja otputovati na Međuškolski kviz koji se održava u Osnovnoj školi u Đulovcu.

ČITANJEM DO ZVIJEZDA

Županijska razina natjecanja "Čitanjem do zvijezda" održana je 22. veljače u Medicinskoj školi u Bjelovaru. Natjecanje se provodi u dvije kategorije: kviz i izrada plakata. Za sudjelovanje u natjecanju trebalo je pročitati sljedeće knjige: Miro Gavran: Svašta u mojoj glavi, Milivoj Matošec: Suvišan u svemiru i Šime Storić: Poljubit ću je uskoro, možda.

Osnovnu školu Garešnica u kvizu je predstavljala ekipa učenica šestog razreda: Sarra Dobrijević, Petra Ontl i Ela Pišpek. 

Nakon pisanja kviza za sudionike je priređen kulturnoumjetnički program i obilazak škole, a zatim je uslijedila prezentacija plakata (kategorija u kojoj se naša škola nije natjecala).

Iako se nisu plasirale na državnu razinu, učenice su bile zadovoljne natjecanjem.

LJUBAVNA POŠTA

I ove godine povodom Valentinova učenici naše škole svojim simpatijama i prijateljima mogli su poslati čestitku ili pismo. Članovi skupine Malih knjižničara poštu su skupljali do četvrtog sata, razvrstali je i podijelili po razredima. Ljubavna pošta omiljena je aktivnost u našoj školi, a sigurni smo da su joj se najviše obradovali učenci 7.d koji su dobili najviše pisama.

               

ČAJANKA S MEDOM

18. siječnja rođen je Alan Alexandar Milne, autor popularnog Mede Winnieja zvanog Pooh. U Velikoj Britaniji toga dana obilježava se Winnie the Pooh Day. Obzirom da je to lektira koju upravo čita 2.a razred, upriličili smo Čajanku s Medom.  

                        

            Knjižničarka je učenicima objasnila kako su nastale priče o ovom poznatom medvjediću i njegovim prijateljima Klo, Kanu, Njaru, Praščiću, Sovi i Zecu. Naime, u vrijeme 1. svjetskog rata londonski zoološki vrt bio je dom pitomoj medvjedici Winnie. U zoološki vrt je često dolazio A. A. Milne sa svojim sinom Christopherom Robinom koji je svog plišanog medvjedića nazvao po ovoj medvjedici. Osim medvjedića Christopher Robin imao je i druge igračke koje su postale likovi u knjigama njegovog oca. Upravo zato su učenici od kuće donijeli svoju najdražu igračku i pripremili jednu priču o njoj.

            Priče smo slušali uz čaj zaslađen medom,domaće lizalice od meda, medenjake i druge medene kolače  jer je med najdraže jelo ovog književnog lika.

            Učenicima se ovaj sat svidio, a velik dio njih zaključio je da će im sad biti i zanimljivije čitati lektiru.

                       

 

Županijska razina Natjecanja u čitanju naglas

30. listopada u Bjelovarskom kazalištu učenici 3. - 8. razreda natjecali su se u izražajnom čitanju. Sudjelovali su predstavnici knjižnica Bjelovarsko - bilogorske županije. Našu školu predstavljale su učenice Lucija Miloš, učenica 4.a i Iva Galić, učenica 6.d razreda. Lucija je predstavila knjigu Ivanke Borovac: Ljubavne muke jednog Luke, a Iva roman Stjepana Rozgaja: Svečana večera kod Sebastiana Bacha. Obje učenice imale su vrlo uspješan nastup, a Iva je osvojila 3. mjesto u starijoj kategoriji. 

                 

 

 

Posjet knjižnici

Učenici Područne škole Zdenčac sa svojom učiteljicom su danas, 26. listopada, posjetili školsku knjižnicu. Naučili su razlikovati knjižnicu i knjižaru, čitali slikovnice i prvi puta samostalno posudili knjige. Nadamo se da će i dalje redovito posjećivati knjižnicu.

Natjecanje u čitanju naglas

Gradska razina Natjecanja u čitanju naglas održana je 21. listopada 2015. u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici "Đuro Sudeta" u Garešnici. Sudjelovali su učenici pet osnovnih škola i to iz Garešnice, Hercegovca, Velike Trnovitice, Trnovitičkog Popovca i Bereka. Osnovnu školu Garešnica, Garešnica na Županijskom natjecanju predstavljat će učenice Iva Galić i Lucija Miloš koje su se plasirale na iduću razinu. Županijsko natjecanje održat će se 30. listopada u Bjelovaru.

                  

 

Pokloni knjigu školskoj knjižnici!

U Mjesecu hrvatske knjige školska knjižnica provodi akciju "Pokloni knjigu školskoj knjižnici". Prikupljamo primjerke knjige "Emil i detektivi". Ova knjiga omiljena je lektira učenicima 4. razreda, a školska knjižnica nakon otpisa posjeduje samo 7 primjeraka ovog naslova. Prihvaćamo nove ili rabljene, ali dobro očuvane knjige. 

Pomoći možete i skupljanjem plastičnih boca koje ćemo petkom nositi na razmjenu.

Unaprijed zahvaljujemo!

Za sve koji se žele poigrati i provjeriti svoje poznavanje ove knjige pripremili smo igru koju možete odigrati klikom na poveznicu.

 

Školska razina Natjecanja u čitanju naglas

Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak i Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva ove godine organiziraju 3. nacionalno natjecanje u čitanju naglas. Natjecati se mogu učenici 3. - 6. razreda osnovne škole, a natjecanje se odvija na četiri razine, školskoj, gradskoj, županijskoj i nacionalnoj. 

Školska razina natjecanja provedena je u našoj školi 13. listopada. Sudjelovalo je sedamnaest učenika, a na gradsku razinu su se plasirale četiri učenice, Iva Galić i Ana Džonlić u starijoj te Hana Vugrinović i Lucija Miloš u mlađoj kategoriji.

Želimo im puno uspjeha u daljnjem natjecanju.

        

 

Nagrađeni dojmovi u projektu "Čitamo mi, u obitelji svi"

Projekt "Čitamo mi, u obitelji svi" završava izborom najljepše napisanih učeničkih dojmova o knjigama i projektu. Danas, 19. kolovoza, objavljena su imena učenika autora najboljih dojmova u ovom ciklusu projekta. O tome su odlučivali knjižničari iz cijele Hrvatske, a među najuspješnijim dojmovima našao se i dojam Lucije  Miloš, učenice 3.a razreda naše škole. Čestitamo Luciji!

 

Noć knjige 

 

23. travnja obilježava se Svjetski dan knjige i autorskog prava. Tim povodom diljem Hrvatske organiziraju se razne aktivnosti koje promiču čitanje pod zajedničkim nazivom Noć knjige. 2012. godine ovu manifestaciju pokrenuli su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, udruga Knjižni blok, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info.

 2015. godine Noć knjige se obilježavala u 176 gradova i mjesta, a po prvi put i u školskoj knjižnici Osnovne škole Garešnica. Sudjelovali su učenici 5.-8. razreda, a s knjigama su se družili 19:00-22:00 sata. Knjižničarka Margareta Cvitanović i vjeroučiteljica Marijana Bosanac za njih su pripremile kratak kviz u poznavanju popularnih knjiga za mlade u kojemu je pobijedila učenica 8.a razreda Nella Sveticki.

    

Uslijedilo je čitanje pjesama, priča i ulomaka romana po izboru učenika. Na kraju druženja pogledali smo filmsku adaptaciju djela Lemonyja Snicketa Niz nesretnih događaja

 

 

Šale, trice, zvrndalice u našoj školi

 

Učenici razredne nastave matične škole uživali su jučer, 15. travnja, u lutkarskoj kolaž predstavi Šale, trice, zvrndalice. Školu je posjetila spisateljica i lutkarica Jadranka Čunčić Bandov koja se pisanjem i izvođenjem lutkarskih igrokaza bavi još od srednjoškolskih dana. Njezine pjesme i igrokazi mogu se naći u dječjim časopisima, čitankama i antologijama hrvatskog dječjeg igrokaza, a piše i djeci dobro poznati strip Boduljka i Žbuniku. Svoje lutke izrađuje sama pa je i učenicima pokazala kako izraditi scenske lutke od svakodnevnih uporabnih predmeta. Šaljivi igrokazi i neobične lutke oduševili su učenike, a na kraju su postavili i mnogo zanimljivih pitanja i saznali kakva je spisateljica bila u školi i zašto ne piše priče već samo pjesme i igrokaze. 

                 

 

                 

 

 

 

Međuškolski kviz u poznavanju lektire Timpetill: Grad bez roditelja

U petak, 10. travnja, u  Dvorani Veleučilišta Bjelovar održan je peti, jubilarni Međuškolski kviz u poznavanju lektire. Tema ovogodišnjeg kviza bila je knjiga Henryja Winterfelda Timpetill: Grad bez roditelja. Osnovnu školu Garešnica predstavljali su učenici 5.c i 5.d razreda: Ela Pišpek, Marko Karanović i Mihael Rančilović. Naša ekipa osvojila je 9. mjesto.

Osim natjecanja, uživali smo u predstavi Vitez željeznog srca Bjelovarskog kazališta, šetnji gradom i druženju s učenicima drugih škola.

Posjet dječjem vrtiću

 

Učenice četvrtih  razreda naše škole, sa svojim učiteljicama, posjetile su 20. ožujka stariju grupu djece polaznika Dječjeg vrtića "Maslačak", Pčelice. Patricija, Eva, Tea, Antonela, Iva i Katja  pročitale su  Pčelicama slikovnice Uljuđeni vuk,  Krispin, praščić koji je imao sve i Figaro, mačak koji je hrkao. 

 

 

Djevojčicama je bilo drago vratiti se u vrtić, vrtićancima su se slikovnice jako svidjele, a upoznali su i svoje buduće učiteljice. Na kraju druženja Pčelice su nam poklonile slikovnicu sa svojim likovnim radovima naslovljenu U susret proljeću. Posjet je realiziran u sklopu projekta "Tulum s(l)ova" i svrha mu je poticati ljubav prema čitanju  i razvoj čitateljskih  sposobnosti učenika.

 

 

 

Projekt "Čitamo mi, u obitelji svi" potiče dječje stvaralaštvo.

 

"Čitamo mi, u obitelji svi" je projekt kojemu je cilj razvoj vještine i ljubavi prema čitanju, ali isto tako i poticanje dječjeg stvaralaštva. Učenici nakon čitanja zapisuju svoje dojmove i razmišljanja o knjigama i čitanju, pišu pjesme o pročitanom i crtaju knjižničnu naprtnjaču u svojoj obitelji. Ali, projekt je neke učenike potaknuo na pisanje poezije nevezane uz njegovo provođenje. U nastavku slijedi pjesma Marka Rostohera kod kojeg je knjižnična naprtnjača boravila ovoga tjedna.

 

Mačka

Jedna je mačka imala dugu kosu

padala joj je po nosu.

 

Ponekad je i pundžu nosila

al' za hranu nije prosila.

 

Miševe je voljela jesti

al' dobila je loše vijesti.

 

Miševi su odselili u škole

jer djecu vole.

 

Ponekad oni u knjižnicu odu

i traže časopise za modu.

 

 

POVODOM DANA ŽENA

 

U petak, 6. ožujka, učenici Ekološke skupine i Mali knjižničari čestitali su učiteljicama  i ostalim zaposlenicama OŠ Garešnica Dan žena. Tom prigodom dijelili su cvijeće nastalo na radionicama prethodnog tjedna.

ČITAMO MI, U OBITELJI SVI!

Danas je u trećim razredima OŠ Garešnica i Područnoj školi Tomašica započelo provođenje projekta "Čitamo mi, u obitelji svi". Radi se o projektu kojeg vodi Hrvatska mreža školskih knjižničara, a svrha mu je poticati razvoj vještine čitanja te kvalitetno provođenje slobodnog obiteljskog vremena, kao i svijest o važnosti opremanja školskih knjižnica nelektirnim naslovima.

Svakog petka jedan učenik, nasumično odabran, odnosi kući naprtnjaču s osam nelektirnih knjiga. Knjige su svrstane u osam različitih skupina, neke su namijenjene djeci, neke odraslima, a neke za zajedničko čitanje. Učenik s roditeljima čita knjige, razgovara o pročitanom i zapisuje svoje dojmove u za to predviđenu bilježnicu. U srijedu naprtnjaču donosi u školu i prepričava svoje dojmove drugim učenicima. 

Učenici su s oduševljenjem prihvatili provođenje ovog projeta.

Putovanje knjižnične naprtnjače, tj. nabavu potrebnih knjiga, omogućio nam je Grad Garešnica. 

                         

                       

 

Posjet Domu za starije i nemoćne

Tulum s(l)ova u OŠ Garešnica

U četvrtak, 18. prosinca 2014., učenici 4. a i 4. b razreda, sudionici u projektu Tulum s(l)ova posjetili su Dom za starije i nemoćne u Garešnici, u pratnji  učiteljice Draženke Bajan.

Učenici su čitali pjesme i priče božićne tematike kao što su „Polje milosrđa“ Ivane Brlić-Mažuranić i „Sveta noć“ Sleme Lagerlöf i time započeli drugu etapu projekta - čitanje u zajednici.

Stanovnici Doma ljubazno su nas dočekali i pozvali da im opet dođemo u posjet.

        

 

     

 

Noćni čitateljski susret

Tulum s(l)ova u OŠ Garešnica

U utorak, 11. studenog, u knjižnici Osnovne škole Garešnica održan je noćni čitateljski susret „Tulum s(l)ova“. Cilj događanja je bio potaknuti učenike na čitanje iz užitka i čitanje naglas.  Susretu je nazočilo 18 učenika 4. i 5. razreda s učiteljicama Draženkom Bajan i Rankom Mamić.

 

Tulum  je započeo u 19:00 i trajao do 22:00 sata. Održali smo kratku likovnu radionicu, nakon čega je uslijedilo čitanje pjesama i proznih tekstova po izboru učenika. Večer smo završili gledanjem animiranog filma „Nebesa“. Posjetila nas je i novinarka Krugovalne postaje Garešnica na čijim frekvencijama ste mogli i čuti dio naše tulumaške atmosfere.                  

  

Učenici su bili vrlo zadovoljni pa ovu aktivnost planiramo ponoviti. 

   

 

Natjecanje u čitanju naglas

U ponedjeljak, 20. listopada 2014., u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici "Đuro Sudeta" u Garešnici održano je Gradsko natjecanje u čitanju naglas. Natjecali su se učenici osnovnih škola iz Bereka, Hercegovca, Trnovitičkog Popovca, Velike Trnovitice i Garešnice. Natjecanje se provodi u dvije kategorije, učenici 3.-5. čine mlađu, a učenici 6. - 8. razreda stariju kategoriju.

Osnovnu školu Garešnica predstavljale su učenice: Zrinka Bombini, Katja Klar, Patricija Udovčić, Iva Galić, Ela Pišpek i Petra Jeđud.  Čitale su djela Sunčane Škrinjarić, Mire Gavrana, Zlatka Krilića i Ivane Brlić - Mažuranić.

Povjerenstvo za odabir najboljih čitača,  Zvonko Farago, Andreja Klobučar i Margareta Miloš, odlučilo je da je u mlađoj kategoriji najuspješnija bila Iva Galić, učenica 5.d razreda naše škole. Iva će 29. listopada sudjelovati na Županijskom natjecanju u Bjelovaru.

Svi sudionici natjecanja osvojili su besplatno jednogodišnje članstvo u gradskoj knjižnici. Želimo im još puno lijepih trenutaka uz knjigu.

Završna svečanost natječaja „Moja prva knjiga“

“Moja prva knjiga” je državni natječaj za učenike osnovnih škola pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Natječaj se sastoji u pisanju i ilustriranju vlastite priče, a glavna nagrada je tiskanje najboljih radova.

U natječaj se u školskoj godini 2013./ 2014. uključilo dvanaest učenika Osnovne škole Garešnica, Garešnica, a Leonarda Bengez, učenica 5.b razreda, osvojila je treću nagradu.

                         

Završna svečanost i dodjela nagrada održana je jučer, 25. rujna 2014., u Domu oružanih snaga hrvatske vojske Zrinski u Karlovcu. Nakon izložbe slikovnica i konzultacija za učenike sudionike natječaja, održan je prigodni program. Kazališnu predstavu „Bajka o dva LJ“ izveli su učenici OŠ Grabrik,  a nastupila je i folklorna skupina DND „Osmijeh“  iz Rajića.  Pobjednicama natječaja, kojih je ove godine bilo jedanaest, nagrade su uručile književnice Sanja Pilić i Silvija Šesto. Spisateljice su  pozvale mlade autorice da nastave stvarati i razvijati svoju kreativnost. 

 

KNJIŽEVNI SUSRET U OŠ GAREŠNICA

U četvrtak, 24.4.2014. u našoj školi je gostovala književnica Maja Brajko - Livaković. Susretu  su nazočili učenici 5. – 8. razreda. Autorica je predstavila svoje romane: Finka Fi, Stakleni dvorac, Kad pobijedi ljubav i Nemoj reći nikome.

Susret je protekao u ugodnom raspoloženju i razgovoru. Učenici su doznali odakle crpi inspiraciju za svoja djela, zašto piše i što želi poručiti svojim knjigama te zašto njene knjige uvijek imaju sretan kraj. Najviše je razgovora bilo upravo o knjigama Kad pobijedi ljubav i Nemoj reći nikome kao i temema kojima se bave, a to su: prijateljstvo,  ovisnost, lažno predstavljanje na internetu i bijelo roblje.

 

O uspješnosti susreta govori i činjenica da su svi naslovi ove autorice nakon književnog susreta u posudbi smiley

 

 

 

MEĐUŠKOLSKI KVIZ

Međuškolski književni kviz u poznavanju lektire održava se, već četvrtu godinu zaredom,  2. travnja, na Dan dječje knjige – rođendan Hansa Christiana Andersena. Svrha mu je potaknuti učenike na čitanje lektire, a namijenjen je učenicima petih razreda.

Tema ovogodišnjeg kviza bio je roman Mire Gavrana „Zaljubljen do ušiju“.  U natjecanju je sudjelovalo petnaest  škola Bjelovarsko-bilogorske županije, a održan je u dvorani bjelovarskog Veleučilištu.

Osnovnu školu  Garešnica predstavljale su Barbara Farkaš, Ida Mađerić i Ivana Relić. Naša ekipa osvojila je 8. mjesto. Pobijedila je ekipa Osnovne škole Berek.

                     

Nakon natjecanja prisustvovali smo susretu s književnicom Majom Brajko-Livaković, posjetili smo Dječji odjel Narodne knjižnice „Petar Preradović“  i odgledali predstavu Sunčani grad Dramskog studija Dječjeg kazališta Dubrava.

ŽUPANIJSKI KVIZ "ČITANJEM DO ZVIJEZDA"

Županijska razina kviza "Čitanjem do zvijezda" održana je 27. veljače u Osnovnoj školi Rovišće. Tema ovogodišnjeg kviza bile su "Priče iz davnine" Ivane Brlić-Mažuranić, a osim njih za kviz je trebalo pročitati i knjige "Stakleni dvorac" Maje Brajko-Livaković te "Dolores i šumske sjene" Irene Begić. Tema za izradu plakata bila je "Likovi staroslavenske mitologije u djelima Ivane Brlić-Mažuranić".

Osnovnu školu Garešnica, Garešnica predstavljala je ekipa koju su činile učenice Maja Delić. Petra Jeđud i Nella Sveticki, a plakat je izradila učenica Nikolina Poplašen. U natjecanju je sudjelovalo sedam ekipa iz Bjelovarsko-bilogorske županije, a najuspješniji su bili učenici OŠ Velika Trnovitica i OŠ Berek  koji su se plasirali na državno natjecanje te plakat IV.OŠ Bjelovar. 

Naša ekipa zauzela je 6. mjesto u kvizu, a učenica Nikolina Poplašen 2. mjesto u izradi plakata. 

Nakon kviza uslijedilo je druženje s autoricom Majom Brajko-Livaković.

 

 

RADIONICA "MOJA PRVA KNJIGA"

U utorak, 3. prosinca u Osnovnoj školi Garešnica održana je radionica „Moja prva knjiga“ . Radionici je prisustvovalo dvadeset i troje učenika četvrtog razreda, a vodile su je predstavnice  Centra za neohumanističke studije i udruge KAlibra iz Karlovca.  

Svrha radionice bila je potaknuti učenike na izradu slikovnice i uključivanje u državni natječaj za učenike osnovnih škola „Moja prva knjiga“ koji već desetu godinu zaredom organiziraju ove udruge. Natječaj se sastoji u pisanju i ilustriranju vlastite priče, a traje do 31. ožujka 2014. godine. Glavna nagrada je tiskanje autorske slikovnice, a žiri koji izabire najbolje radove čine poznati književnici za djecu Tito Bilopavlović i Sanja Pilić.  

Voditeljice su učenicima pokazale različite likovne tehnike oslikavanja,  ponudile teme za pisanje priče i objasnile kako izraditi i opremiti svoju slikovnicu.  Radionica je protekla u ugodnom ozračju i nadamo se da će nakon nje nastati mnogo zanimljivih slikovnica.

 

 

Više o natječaju možete doznati na ovoj poveznici:

 

http://www.mojaprvaknjiga.com/index.php?option=com_content&view=article&id=38&Itemid=44

 

REZULTATI ŠKOLSKOG KVIZA

Na današnjem školskom kvizu "Zabranjena vrata" učenici petih razreda ostvarili su sljedeće rezultate:

 

1. Dora Kefelja

2. Katarina Hercigonja

3. Marija Šapić

4. Sandra Vranjić

5. Iva Kožar

6. Tea Milanović

7. Nika Kovač

8. Melanie Akšić

9. Valentina Bebek

10. Ivan Havliček

11. Viktorija Balog

Čestitam svim sudionicima na odličnim rezultatima! 

Učenice koje su osvojile prva 3 mjesta sudjelovat će u međuškolskom kvizu 4. travnja 2013.

 

MEĐUŠKOLSKI KVIZ

I ove godine naša škola sudjelovat će u međuškolskom kvizu. Tema ovogodišnjeg kviza je roman Zlatka Krilića "Zabranjena vrata". Za sudjelovanje na školskoj razini prijavilo se 18 učenika petih razreda. Školska razina održat će se 22.ožujka u 12 sati. Dotad učenici mogu vježbati svoje znanje igrajući ovaj kviz. 

KVIZ1

KVIZ2

KVIZ3

KVIZ4

Prezentacija 

 

ČITANJEM DO ZVIJEZDA

 

24. siječnja 2013.  u OŠ Veliko Trojstvo je održana županijska razina natjecanja u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda“.  Tema ovogodišnjeg natjecanja je „Suvremeni roman za mlade“. Za sudjelovanje je trebalo pročitati četiri knjige:

 

1. Ž. Hercigonja: Tajni leksikon

2. B. Primorac: Maturalac

3. J.Tihi-Stepanić: Imaš fejs!

4. J. Bitenc: Twist na bazenu

 

Natjecanje se provodi u dvije kategorije – kviz i plakat. Naše predstavnice bile su učenice 6.a razreda. U rješavanju kviza natjecale su se ekipno Maja Delić, Nella Sveticki i Nikolina Poplašen i osvojile 7. mjesto.  U izradi plakata Petra Jeđud osvojila je 2. mjesto i plasirala se na regionalnu razinu natjecanja koja će se održati u Varaždinu kamo još putuju učenici 3. i 4. osnovne škole Bjelovar.

Natjecatelje je posjetila  spisateljica i sakupljačica narodne baštine Gordana Matunci i ispričala im brojne narodne priče i predaje, a nakon proglašenja pobjednika, posjetili smo etno-kuću  i etno-park u Velikom Trojstvu što je bilo osobito zanimljivo.

KNJIŽEVNI SUSRET U GRADSKOJ KNJIŽNICI

U petak 7. prosinca 2012. učenici četvrtog razreda matične škole i svi učenici Područne škole Kapelica posjetili su Gradsku knjižnicu i čitaonicu „Đuro Sudeta“ u kojoj je održan susret s književnicom Sonjom Zubović.

Sonja Zubović rođena je u Zagrebu gdje je završila studij, a gdje i danas živi.  Autorica je lektire za prvi razred Kako se gleda abeceda kao i drugih naslova od kojih ćemo istaknuti knjige za djecu: Prodavač vremena, Mjesečeve suze, Najljepša stonoga sunčanih vrtova, Dobri zmaj Zumi, Pjesme i prirode i društva, Šale i pohvale, Ježica Vici u šumskoj češljaonici, Čudesna kuharica Lize Brljize te najnoviji ekološki roman Probuđena zvona.

Književnica nam je uz pomoć učenika pročitala svoju knjigu o ježici Vici, ispričala nekoliko anegdota o tome kako ju je njezina kći inspirirala za pisanje priča i predstavila nam svoj najnoviji roman.

 

Učenici su bili oduševljeni druženjem s književnicom i na kraju susreta imali su za nju mnogo pitanja. Budući da je i sama knjižničarka, poklonila je našoj školskoj knjižnici primjerak slikovnice Ježica Vici u šumskoj češljaonici.

INTERLIBER 2012.

15. studenog 2012. učenice 6.a  razreda s knjižničarkom su se uputile na najveći hrvatski sajam knjiga, Interliber. Budući da su posjeti Zagrebu rijetki, pokušali smo obići što više kulturnih ustanova.

U Zagreb smo putovali vlakom. Odmah po dolasku zaputili smo se u Knjižnicu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Tamo nas je dočekala ravnateljica knjižnice sa suradnicima. Obišli knjižnicu i čitaonicu, vidjeli faksimile starih i vrijednih hrvatskih knjiga, naučili što je mikrofilm i kako se čita. Dobili smo i publikaciju o razvoju knjižnice, a zatim smo svratili u Strossmayerovu galeriju gdje smo vidjeli Bašćansku ploču o kojoj smo nedavno učili na nastavi hrvatskog jezika.

  

Sljedeća postaja bio je Tiflološki muzej. Saznali smo tko je bio Vinko Bek i kako se razvio Zemaljski zavod za odgoj slijepe djece, a u kratkom igrano-dokumentarnom filmu i kako je izgledao tipičan dan u tom Zavodu. S puno zanimanja smo odslušali predavanje o razvoju pisma za slijepe, a zatim se i sami okušali u pisanju brajicom. Najzanimljivija od svega bila je tamna soba. Što je tamna soba, nećemo vam otkriti. Krenite u Tiflološki muzej i otkrijte sami!

  

Nakon Muzeja, tramvajem smo otišli na Zagrebački velesajam. Tamo je za sve sudionike Nacionalnog kviza za poticanje čitanja izvedena predstava Ružičasta sanjarica kazališta Mala scena. Uslijedilo je izvlačenje nagrada u čemu je našu školu predstavljala učenica Maja Delić. Glavnu nagradu izvukla je i uručila književnica Nada Mihelčić čiji roman je bilo potrebno pročitati za sudjelovanje u kvizu.

  

Iako nismo dobili nikakve nagrade, nismo bili razočarani. Obišli smo izložbene prostore izlagača u oba paviljona,  pronašli i kupili neke zanimljive knjige. Kući smo se vratili vlakom, iscrpljeni od napornog dana. Za ostale učenike 6.a razreda pripremili smo izlaganje i prezentaciju.

  

Zahvaljujemo gospođi Poplašen za prijevoz do Kutine.

 

PRVAŠIĆI U KNJIŽNICI

Mjesec hrvatske knjige odlučili su obilježiti i najmlađi učenici naše škole. Učenici 1.b razreda s učiteljicom Milenom Đurđević posjetili su u ponedjeljak, 5. studenog, prvi put školsku knjižnicu.

Saznali su što se sve u knjižnici može, a što ne smije raditi. Da bi im što bolje pokazale što knjige vole, a što ne, učenice članice skupine Malih knjižničara izvele su im igrokaz "Od korice do police".

Na kraju sata učenici su se učlanili u knjižnicu i posudili slikovncu po svom izboru. 

 

 

PROJEKT RAZMJENE STRANIČNIKA - BOOKMARK EXCHNGE PROJECT

Prošlog tjedna u Osnovnu školu Garešnica, Garešnica stigla je još jedna pošiljka straničnika iz Australije, ovaj put namijenjena učenicima 4.b razreda. Kako izgledaju, možete pogledati na panou u predvorju škole.

PROJEKT RAZMJENE STRANIČNIKA - BOOKMARK EXCHANGE PROJECT

I ove godine učenici Osnovne škole Garešnica, Garešnica uključili su se u projekt razmjene straničnika. Radi se o projektu koji organizira Međunarodna udruga školskih knjižničara (IASL) u mjesecu školskih knjižnica, listopadu. 

U ovogodišnjem projektu sudjeluju učenici 4.a i 4.b razreda s razrednim učiteljicama Marinom Vitez i Ružicom Matanić te učiteljicom engleskog jezika Nikolinom Keleman. Škola s kojom razmjenjujemo straničnike je Hunter Valley Grammar School iz New South Walesa u Australiji.

Projekt smo provodili na sljedeći način. U lipnju smo se prijavili koordinatoru projekta koji nas je "spojio" sa školom iz Australije. Putem elektroničke pošte dogovorili smo  s učiteljima Hunter Valley Grammar škole na koji način ćemo provesti razmjenu. 

Na satu razredne zajednice učenici naših četvrtih razreda naučili su što je to straničnik i čemu služi. Istraživali su činjenice i zanimljivosti o Australiji uz pomoć atlasa i enciklopedija u školskoj knjižnici. Zatim su na nastavi likovne kulture izradili straničnike različitim tehnikama.

 

               

Svoje radove  smo poslali poštom, a u četvrtak, 18. listopada dobili smo straničnike iz New South Walesa. Učenici 4.a, čiji straničnici su stigli, bili su oduševljeni pošiljkom. Od jednog dijela pristiglih bookmarka postavili smo izložbu na panou u predvorju škole. 

NOVE STARE KNJIGE

Osnovna škola Garešnica dobila 4 godišta Vijenca

 

Mjesec hrvatske knjige ove godine počeo je dobrim vijestima za Osnovnu školu Garešnica. Umirovljeni nastavnici Škole, supružnici Antun i Zdenka Rozina, obradovali su nas u srijedu 17. listopada 2012. svojim posjetom. Školskoj knjižnici OŠ Garešnica poklonili su četiri uvezana godišta časopisa Vijenac. Vrijedni i odlično očuvani časopisi iz 1910. – 1913. godine dio su njihove obiteljske baštine. Prema riječima gospodina Rozine, željeli su da stogodišnji časopisi budu uvršteni u školski fond zbog svojeg dugogodišnjeg radnog staža u ovoj školi, a odlučili su ih donirati upravo sada kako bi se pridružili obilježavanju Mjeseca hrvatske knjige. 

 

NACIONALNI KVIZ ZA POTICANJE ČITANJA

Mjesec hrvatske knjige počinje 15. listopada i traje do 15. studenog. U tom razdoblju Knjižnice grada Zagreba svake godine organiziraju Nacionalni kviz za poticanje čitanja.  Tema kviza ove godine je "Ove su knjige nagrađene, provjeri zašto!" Za sudjelovanje u kvizu potrobno je pročitati sljedeće knjige:

1. JULIJANA MATANOVIĆ i ANKA DORIĆ: One misle da smo male

2. NADA MIHELČIĆ: Zeleni pas

3. JASMINKA TIHI STEPANIĆ: Imaš fejs?

Kviz se rješava putem on-line upitnika na internetskim stranicama Knjižnica grada Zagreba, a završna svečanost izvlačenja pobjednika održava se na Interliberu.

Za sve informacije obratite se knjižničarki.

Čitajte, uživajte i igrajte se!

 

 

LEKTIRA NA DRUGAČIJI NAČIN

KVIZOVI

EKO EKO

 

MEĐUŠKOLSKI KNJIŽEVNI KVIZ

26.4.2012. je u IV. osnovnoj školi Bjelovar održan Međuškolski književni kviz u poznavanju lektire "Koko u Parizu". Sudjelovale su ekipe iz sljedećih škola: III. OŠ Bjelovar, IV. OŠ Bjelovar, OŠ Veliko Trojstvo, OŠ Nova Rača, OŠ Trnovitica, OŠ Garešnica i OŠ Đulovac. Svaku školu predstavljala je ekipa od troje učenika petog razreda. Iz osnovne škole Garešnica to su bile Maja Delić, Nikolina Poplašen i Nella Sveticki.

 

Članice povjerenstva za kviz bile su knjižničarka Vjeruška Štivić iz Narodne knjižnice “Petar Preradović”, knjižničarka Rajna Gatalica iz Tehničke škole Bjelovar i knjižničarka Katarina Belančić iz Obrtničke škole Bjelovar.

Osim kviza za učenike je bio organiziran i književni susret s Pajom Kanižajem te druženje s učenicima sudionicima kviza.  

 

 

Prvo mjesto ovojila je upravo naša ekipa i to s maksimalnim brojem bodova!

Čestitamo djevojkama! I zahvaljujemo mami Poplašen na prijevozu :-)

 

KNJIŽEVNI SUSRET

15. veljače našu školu posjetila je književnica Željka Horvat-Vukelja. Učenici prvog i drugog razreda matične škole s veseljem su dočekali autoricu Slikopriča i dugogodišnju urednicu Modre laste. Uživali su u pričama koje im je ispričala služeći se raznim rekvizitima i sudjelovali u pričanju priča.

Književnica im je objasnila zašto je važno čitanje i prezentirala školski časopis Smib.  Pohvalila je ponašanje i suradnju učenika, a na kraju joj oni poklonili crtež  jedne priče.  Nakon toga, književnica je svojim dolaskom razveselila i učenike Područne škole Kapelica.

 

 

 

ČITAMO MI, U OBITELJI SVI

Učenici trećih  razreda u drugom polugodištu započeli su s provođenjem projekta “Čitamo mi, u obitelji svi”. Svrha projekta je poticanje čitanja i provođenja kvalitetnog vremena u obitelji.

Svakog petka jedan učenik kući nosi knjižničnu naprtnjaču. U naprtnjači se nalazi 8 knjiga za zajedničko čitanje u obitelji i bilježnica za dojmove. Naprtnjača ostaje u obitelji 5 dana, do iduće srijede. Tada je učenik vraća u školu, a svojim prijateljima iz razreda ima priliku ispričati svoje dojmove i dojmove članova njegove  obitelji o pročitanome, odgovarati na postavljena pitanja i dati savjete i preporuke učenicima koji će tek dobiti naprtnjaču te usporediti svoj doživljaj s onima kod kojih je naprtnjača već bila.

Provedbom ovog projekta roditeljima se skreće pozornost na važnost svladavanja tehnike čitanja, motivira ih se i upućuje kako da pomognu svojoj djeci u svladavanju tehnike čitanja, senzibilizira ih se za sklonost školskoj knjižnici i školskom knjižničaru, školski knjižničar se u školi afirmira među učiteljima kao osoba koja aktivno prinosi razvoju čitačkih sposobnosti, skreće pozornost na to da knjižnica nije samo posudionica knjiga, već nudi niz drugih usluga, skreće se pozornost široj javnosti na važnost školske knjižnice i školskog knjižničara, ukazuje nadležnima za donošenje odluke o financiranju školskih knjižnica da se knjižnice trebaju financirati radi dobrobiti naše djece, da je financiranje školskih knjižnica ulaganje u budućnost naše djece.

Naslovi u našim naprtnjačama:

1. naprtnjača

Mladen Kopjar: Čokoladne godine

Zvonimir Varošanec: Igrajmo se stonoge

Darko Macan: Borovnica protiv Paje Pauka

Pavao Pavličić: Dunav

Nikolaus Lenz: 1000 tajni Zemlje

Jelena Holcer Janičić: 101 način kako djetetu pokazati da ga volite

Anita Peti-Stanić: Jezične igre za velike i male

Hrvatska povijest ukratko

2. naprtnjača

Andreas Steinhofel: Rico, Oskar i mračne sjene

Stanislav Femenić: Psssssst

Darko Macan: Borovnica: za svađu je potrebno dvoje

Pavao Pavličić: Lietrarna sekcija

Kai Hovelmann: 1000 katastrofa

Jelena Holcer Janičić: 101 način kako djetetu pokazati da ga volite

Miroljub Udiljak: Igre za učenike osnovne škole

Hrvatska povijest ukratko

 

DOMOVINSKI RAT U KNJIŽEVNIM DJELIMA

Ove godine obilježili smo 20. obljetnicu neovisnosti Republike Hrvatske i 20. obljetnicu pada Vukovara. Tim povodom u holu naše škole Mali knjižničari s knjižničarkom postavili su izložbu knjiga s temom Domovinskog rata.

 

 

 

DOGAĐANJA U KNJIŽNICI

Što se ove školske godine događalo u školskoj knjižnici?

27.10. Turnir u igranju društvenih igara

     

   

 

12.11. Mali knjižničari na Interliberu i završnoj svečanosti Nacionalnog kviza za poticanje čitanja te u Hrvatskom školskom muzeju

      

                                                                                

 

 

19.11. književni susret s Brankom Primorac

25.11. večer poezije Vesne Parun

 

Klikom na plakat možete preuzeti prezentaciju o Vesni Parun.

15.2. obilježena 100. godišnjica rođenja Grigora Viteza. Mali knjižničari čitali su pjesme i priče ovog autora učenicima 1. razreda.

 

24.2. radionica „Maska“

                         

                                              

 

 

1.3. – 1.5. Natječaj za dizajn nove članske iskaznice školske knjižnice OŠ Garešnica, Garešnica

 

Školska knjižnica poziva te da osmisliš izgled nove članske iskaznice. Iskaznica treba biti napravljena digitalno. Program za izradu možeš izabrati sam.

Veličina iskaznice je 8,7 x 5,8 cm.

Potrebno je osmisliti samo prednju stranu iskaznice koja mora sadržavati osnovne podatke o školi i školskoj knjižnici:

  • ime škole

  • adresu

  • broj telefona

  • e-mail škole

 

Tematski, izgled iskaznice mora imati veze s knjigom i čitanjem. Isto tako, mora poštovati zakonitosti likovnog jezika i biti originalna. Najbolja iskaznica bit će tiskana i dobit će je svi novi članovi knjižnice u idućoj školskoj godini prilikom učlanjenja. Svoje prijedloge predajte knjižničarki na CD-u. Pobjednik će biti objavljen 16. svibnja.

preskoči na navigaciju