preskoči na sadržaj

Osnovna škola Garešnica

Lektira iz vrećice

Autor: Margareta Cvitanović, 5. 6. 2020. 13:08

Učenici 3. b razreda za lektiru u svibnju su čitali Hrvatske narodne bajke. Lektiru su obradili na malo drugačiji način. 

Njihove radove pogledajte na POVEZNICI.

 [više]

Klub ljubitelja Harryja Pottera

Autor: Margareta Cvitanović, 20. 3. 2020. 15:15

Na ovoj poveznici nalazi se zadatak za današnji sastanak Kluba.

http://linoit.com/users/Marges/canvases/Bolnica%20sv.%20Mungo

 

Dobru zabavu!

 [više]

Radionica glagoljice

Autor: Margareta Cvitanović, 3. 3. 2020. 10:40

S ciljem obilježavanja Međunarodnog dana materinskog jezika 21.veljače i Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva 22.veljače, u petak 21. veljače su održane dvije radionice u Srednjoj školi „August Šenoa“ Garešnica. Radionice su vodile knjižničarka srednje škole i knjižničarka osnovne škole za učenike 4.a i 4.b razreda koji su posjetili srednju školu pod vodstvom učiteljica. Učenici su pratili prezentaciju o digitalizaciji, odgovarali su na pitanja te su bili upućeni u projekt digitalizacije starih glagoljskih rukopisa koji se odvijao u Zadru, u sklopu kojeg su pronađeni glagoljski smješkići. Nakon kratke prezentacije i razgovora učenici su izradili straničnike za knjige. Straničnike su ukrasili glagoljičnim slovima.

 

Daria Marić

 [više]

U ritmu čitanja

Autor: Margareta Cvitanović, 11. 11. 2019. 14:52

Mjesec hrvatske knjige ove godine provodi se pod geslom "U ritmu čitanja" i posvećen je glazbi. Tim povodom u našoj knjižnici organizirali smo danas glazbeno-poetsko druženje "U ritmu odrastanja" u suradnji s Glazbenim odjelom Škole. Učenice 5.-8. razreda kazivale su poeziju Ratka Zvrka, Zvonimira Baloga, Luke Paljetka, Vjekoslava Majera, Zvonimira Goloba i Mladena Kušeca. 

   

Učenici glazbenog odjela izveli su sljedeći program: 

1.    Veronika Paradžik, I. r. klavir: Thompson: „Rag- Time Raggles“, „Nobody Knows the Trouble I´v Seen, „Princess Walt

2.    Ivan Starčić, II. r. gitara: Nikita Koškin: Gold fish, Paper boat, Rodeo

3.    Barbara Štandar, IV. r. klavir: R. Schumann:    "Djed Mraz“

4.    Petra Radak, IV. r. harmonika: Side:Serenada

5.    Margareta Batinić, VI. r. klavir: D. Pejačević:  „Leptir“

6.    Nora Ponjević, VI. r. gitara: Leo Brower: Etida br. 6

7.    Margareta Batinić, VI. r. klavir : D. Pejačević: „Impromtu“

8.    Petra Radak, IV. r. i Marija Babić, IV. r. harmonika    Brizgalin: Gusarski ples –  duo

 [više]

Županijsko natjecanje u čitanju naglas

Autor: Margareta Cvitanović, 11. 11. 2019. 12:07

Županijska razina natjecanja u čitanju naglas održana je 8. studenog 2109. u Bjelovarskom kazalištu u organizaciji Narodne knjižnice "Petar Preradović" Bjelovar. Sudjelovalo je po deset učenika u mlađoj i starijoj kategoriji. Naše predstavnice, Tena Tutić i Hana Vugrinović ostvarile su odličan nastup, iako se nisu uspjele plasirati na državno natjecanje. 

 

 [više]

Naša mala knjižnica

Autor: Margareta Cvitanović, 28. 10. 2019. 10:44

Učenici prvog razreda uključeni su ove godine u projekt poticanja čitanja "Naša mala knjižnica". Radi se o međunarodnom projektu koji provodi nakladnik "Ibis grafika", a svrha mu je poticanje čitanja kvalitetnih domaćih i stranih autora. 

Slikovnice namijenjene učenicima prvog razreda stigle su prošlog tjedna u našu školu, a učenici su već imali priliku čuti priču o divovskom skakutalu. Tijekom godine su planirane brojne aktivnosti kojima se nadamo potaknuti djecu da više i bolje čitaju.

 [više]

Gradsko Natjecanje u čitanju naglas

Autor: Margareta Cvitanović, 28. 10. 2019. 10:28

Gradska razina Natjecanja u čitanju naglas održana je 23.listopada u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici "Đuro Sudeta". Sudjelovalo je dvadeset učenica osnovnih škola iz Garešnice, Hercegovca, Bereka, Velike Trnovitice i Trnovitičkog Popovca. 

Naše učenice Tena Tutić i Hana Vugrinović plasirale su se na županijsku razinu Natjecanja koja će se održati 8. studenog u Bjelovaru.

 [više]

Natjecanje u čitanju naglas

Autor: Margareta Cvitanović, 17. 10. 2019. 12:43

Obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige započeli smo jučer održavanjem školske razine Natjecanja u čitanju naglas. Natjecanje se održava sedmu godinu zaredom i ove godine je na školskoj razini imalo rekordan odaziv. Nastupilo je trinaest učenika 3.-5. i osam učenika 6.-8. razreda. U mlađoj kategoriji najbolje su bile Tena Tutić, koja je čitala knjigu Sanje Pilić Maša i životinje, i Anabela Mulaj koja je predstavila knjigu Zlatni danci Jagode Truhelke. U starijoj kategoriji prvo mjesto je osvojila Hana Vugrinović čitajući ulomak knjige Vlak siročadi Christine Baker Kline, a drugo Barbara Štandar interpretirajući ulomak romana Charliejev svijet Stehpena Chboskyja. Djevojčice će se na gradskom natjecanju okušati 23.listopada u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici "Đuro Sudeta".

 [više]

Majčin dan

Autor: Margareta Cvitanović, 10. 5. 2019. 09:58

Majčin dan obilježava se druge nedjelje u svibnju u čast majkama i majčinstvu. Učenici naše škole tim povodom su ovog tjedna sudjelovali u radionicama čestitki. 

 [više]

Noć knjige

Autor: Margareta Cvitanović, 24. 4. 2019. 09:41

Svjetski dan knjige obilježava se 23. travnja. Ovaj datum izabran je jer su na taj dan umrli Miguel de Cervantes i William Shakespeare. U Hrvatskoj se tim povodom održava manifestacija Noć knjige. I ove godine se u obilježavanje uključila Osnovna škola Garešnica. Iako još uvijek traju školski praznici, učenici petih i šestih razreda odazvali su se i sudjelovali u pripremljenim aktivnostima. 

Tema ovogodišnje Noći knjige bila je "Omiljeni junaci iz svijeta knjiga i stripova". Učenici su u knjižnici tražili sakriveno blago, a tragove su pronalazili upravo pomoću likova iz hrvatske i svjetske dječje književnosti. Nakon lova na blago učenici su se natjecali u poznavanju likova u kvizu. Na kraju druženja pogledali su film Fantastične zvijeri i gdje ih naći. 

Učenici su jednoglasno odlučili da je najbolji bio lov na blago i da bi ovakve aktivnosti preporučili svojim prijateljima.

         

 [više]

Međuškolski književni kviz

Autor: Margareta Cvitanović, 4. 4. 2019. 10:59

Već devetu godinu zaredom povodom Svjetskog dana dječje knjige u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji organizira se Međuškolski književni kviz za učenike petih razreda. Učenici se natječu u poznavanju jednog lektirnog djela odabranog na početku školske godine. Ovogodišnji izbor bila je knjiga Roalda Dahla Charlie i tvornica čokolade. Nakon provedenog školskog natjecanja sastavljena je ekipa koja je predstavljala našu školu. Članovi su bili Barbara Štandar, Filip Dobrijević i Antun Ostroški. 

Međuškolsko natjecanje je održano 3. travnja u organizaciji II. osnovne škole Bjelovar i Hrvatske mreže školskih knjižničara u Gradskom muzeju Bjelovar. U konkurenciji od 18 ekipa naši predstavnici osvojili su sedmo mjesto. 

Nakon natjecanja pogledali su pretpremijeru predstave Svijet bez smeća prava je sreća u Bjelovarskom kazalištu.

 

 [više]

Pipi Duga Čarapa otkriva Hrvatsku

Autor: Margareta Cvitanović, 1. 4. 2019. 08:59

Pipi Duga Čarapa kultni je lik iz pera švedske spisateljice Astrid Lindgren. Iako je nastala četrdesetih godina prošlog stoljeća, aktualna je i danas. Učenici četvrtih razreda Osnovne škole Garešnica u ožujku su upoznali Pipi čitajući lektiru i sudjelujući u eTwinning projektu „Pipi Duga Čarapa upoznaje Hrvatsku“. Projekt je pokrenula učiteljica hrvatskog jezika u Švedskoj, Martina Mihalić, želeći svojim učenicima olakšati usvajanje materinskog jezika u tuđini. Zbog toga lutka Pipi putuje već nekoliko mjeseci Hrvatskom i uči o prirodnim ljepotama i kulturnim  znamenitostima naše domovine.

U Osnovnoj školi Garešnica boravila je od 25. do 29. ožujka kada je s učenicima otputovala na terensku nastavu u Zagreb. Putovanje je bilo organizirano vlakom, a nakon dolaska na Glavni kolodvor učenici su prošetali do Trga bana Jelačića. U Zagrebačkom kazalištu lutaka odgledali su predstavu „Zagrebački vremeplovci“ i saznali mnoge zanimljive činjenice o prošlosti glavnog grada.

Posjetili su Strossmayerovu galeriju gdje su vidjeli orginalnu Baščansku ploču i Knjižnicu HAZU u kojoj se čuvaju mnoge vrijedne stare hrvatske knjige. Naučili su tko je izumio tiskarski stroj, kako su knjige nastajale prije ovog izuma, što je pergamena i faksimil, ali i što je katalog i kako su ih ljudi pretraživali prije pojave računala. Prelistali su pretisak prve hrvatske tiskane knjige „Misal po zakonu rimskog dvora“ i  prvog hrvatskog romana „Planine“ Petra Zoranića. U ovoj knjižnici postoje i memorijalne sobe hrvatskih nobelovaca, Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga, gdje su učenici čuli nešto više o njihovom životu i otkrićima.

U Etnografskom muzeju vidjeli su narodne nošnje iz svih krajeva Hrvatske, dječje nošnje i igračke iz prošlosti te saznali o dječjim obvezama i stavu prema dječacima i djevojčicama u starim vremenima. Osim hrvatske tradicionalne odjeće, vidjeli su mnoge izloške donesene iz različitih krajeva svijeta, npr. oklop samuraja i katanu, indijansku perjanicu i odjeću iz Afrike. Saznali su nešto i o hrvatskom istraživaču Konga Dragutinu Lermanu.

Na povratku do Glavnog kolodvora prošetali su Botaničkim vrtom koji je upravo otvoren nakon zimske stanke. Učenici su se sretno vratili u Garešnicu u večernjim satima, a Pipi je svoj put nastavila dalje. Iz naše škole otputovala je u Drnje kraj Koprivnice. Sretan put, Pipi!

 

 

 

 

 

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Energetska obnova

 

RAZREDNE WEB STRANICE
Upisi u srednju školu


Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri
MiniTV
Školski pretinci

Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Osnovna škola Garešnica / Kolodvorska 4, HR-43280 Garešnica / os-garesnica.skole.hr / ured@os-garesnica.skole.hr
preskoči na navigaciju