Trećaši zlatni na Mathemi

Učenici trećih i četvrtih razreda naše škole sudjelovali su na najvećem matematičkom ekipnom natjecanju u Hrvatskoj – Mathema 2024. Mathema okuplja učenike osnovnih i srednjih škola te centara izvrsnosti, a natjecanje je nastalo i održava se u Koprivnici od 2016. godine s ciljem popularizacije matematike. Na natjecanju koje je okupilo preko 980 učenika iz kontinentalne Hrvatske, upravo su naši najmlađi osvojili prvo mjesto. Ekipa „Desetka“ je u pravom smislu riječi bila za 10! Učenici 3.b razreda: Roko Prodanović, Nina Rebrović i Luka Gorek, mentorice Marije Vitez donijeli su medalje zlatnog sjaja u svoju školu.
U kategoriji trećih razreda ekipa „Bistrići“ (Hrvoje Jambrek, Andrej Volić, Andrej Sigl), mentorice Ružice Matanić, zauzeli su 13. mjesto od ukupno 34 ekipe.
U kategoriji četvrtih razreda najbolji rezultat su ostvarili učenici 4.b razreda, mentorice Andreje Kovač. Ekipa „Dinolino“ (Ivano Vezmar, Dorijan Bosilj, Luka Tuđan) zauzela je 7. mjesto.
Ekipa „Matrix“ (Marko Kovač, Tara Majetić), učenici 4.b razreda, mentorice Andreje Kovač zauzeli su 42. mjesto te ekipa „Palčići“, učenici 4.a razreda, mentorice Željke Bošnjak zauzeli su 44. mjesto od ukupnih 50 ekipa.
Čestitke svim učenicima na uspjehu!

Međuškolski književni kviz

Trinaesti po redu Međuškolski književni kviz održan je u petak  26. travnja 2024. u organizaciji Osnovne škole Slavka Kolara, Hercegovac i Hrvatske mreže školskih knjižničara.

U kvizu je sudjelovalo petnaest ekipa iz Bjelovarsko-bilogorske županije, a natjecali su se u poznavanju i razumijevanju knjige Mire Gavrana „Ljeto za pamćenje“. Ekipu Osnovne škole Garešnica činili su Karla Blagojević, Matej Filipović i Tania Šašinović, učenici 5.c razreda. Naši učenici osvojili su treće mjesto!

Osim kviza, za djecu je bio organiziran susret s književnicom Romanom Kovačić i predstavljanje njenih knjiga „Vilenjsko igrišće“ i „Prinčeva staza“, bajki o bićima iz narodnih predaja bilogorskog kraja, radionica kreativnog pisanja s autoricom, prigodna prodaja knjiga te druženje i igra s vršnjacima.

Čestitamo učenicima na sjajnom uspjehu!

Državno natjecanje iz matematike

Na 65. Državnom natjecanju iz matematike koje se održalo u Vodicama od 22. do 24. travnja 2024. okupilo se više od 250 učenika osnovnih i srednjih škola.
Predstavnica naše škole, kao i jedina predstavnica Bjelovarsko bilogorske županije, bila je naša Mia Tokić, učenica 5. razreda. 
Osvojila je 3. nagradu! 
Mentori su Nataša Herek i Vitomir Novak.
Čestitamo Miji na ostvarenom sjajnom rezultatu i pokazanom znanju te joj želimo još puno uspjeha i na matematičkoj olimpijadi!

Noć knjige s Isom

Noć knjige je manifestacija kojom obilježavamo Dan hrvatske knjige i Svjetski dan knjige i autorskog prava, a održava se već dvanaest godina. Ovogodišnja tema je „Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena“. Ove godine se obilježava i 150. rođendan Ivane Brlić-Mažuranić, 500. obljetnica smrti Marka Marulića te 70. obljetnica objavljivanja Tolkienovog „Gospodara prstenova“.    

Naša škola uključila se u obilježavanje i ove godine pokušavajući odgovoriti na pitanje kako nam knjige mogu pomoći da se nosimo s izazovnim vremenima. Tim povodom u posjet nam je došla književnica Ana Šedlbauer i učenicima trećih razreda predstavila svoj roman „Isa“.  Roman je objavljen 2023. godine u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Garešnici, a autorica je naša sugrađanka i bivša učenica naše škole.

   

Učenici su pažljivo pratili priču o djevojci Isi koju na putovanju vodi djevojčica Kora jer djeca znaju ono što su odrasli zaboravili, kako slijediti srce. Na svom putovanju one susreću brojne probleme i doživljavaju razne nedaće, ali na kraju sve bude dobro kako to u većini bajki biva. Isa i Kora neće se susresti sa Sauronom ili Balrogom, ali će se boriti s dosadom, bijesom i frustracijom kroz metafore koje su djeca bez pogreške razumjela i prihvatila.

Na kraju susreta učenici su imali brojna pitanja za autoricu i svi su odmah željeli posuditi njenu knjigu. Ima li boljeg pokazatelja kako je bilo?

 

Virtualna izložba učeničkih radova povodom Noći knjige

Izložba naslovnica lažnih knjiga. Naslovnice su nastale kao rezultat rada učenika u slobodno vrijeme u školskoj knjižnici. Radi se o jezičnoj igri. Učenici su trebali izmijeniti postojeći lektirni naslov tako da mu promijene jedno slovo i pritom dobiju potpuno novo značenje naslova. Nakon što su smislili naslove, pomoću alata umjetne inteligencije su stvorili ilustracije koje su koristili za izradu naslovnica novih "lažnih" lektira.

 
Skip to content