preskoči na sadržaj

Osnovna škola Garešnica

Pipi Duga Čarapa otkriva Hrvatsku

Autor: Margareta Cvitanović, 1. 4. 2019.

Pipi Duga Čarapa kultni je lik iz pera švedske spisateljice Astrid Lindgren. Iako je nastala četrdesetih godina prošlog stoljeća, aktualna je i danas. Učenici četvrtih razreda Osnovne škole Garešnica u ožujku su upoznali Pipi čitajući lektiru i sudjelujući u eTwinning projektu „Pipi Duga Čarapa upoznaje Hrvatsku“. Projekt je pokrenula učiteljica hrvatskog jezika u Švedskoj, Martina Mihalić, želeći svojim učenicima olakšati usvajanje materinskog jezika u tuđini. Zbog toga lutka Pipi putuje već nekoliko mjeseci Hrvatskom i uči o prirodnim ljepotama i kulturnim  znamenitostima naše domovine.

U Osnovnoj školi Garešnica boravila je od 25. do 29. ožujka kada je s učenicima otputovala na terensku nastavu u Zagreb. Putovanje je bilo organizirano vlakom, a nakon dolaska na Glavni kolodvor učenici su prošetali do Trga bana Jelačića. U Zagrebačkom kazalištu lutaka odgledali su predstavu „Zagrebački vremeplovci“ i saznali mnoge zanimljive činjenice o prošlosti glavnog grada.

Posjetili su Strossmayerovu galeriju gdje su vidjeli orginalnu Baščansku ploču i Knjižnicu HAZU u kojoj se čuvaju mnoge vrijedne stare hrvatske knjige. Naučili su tko je izumio tiskarski stroj, kako su knjige nastajale prije ovog izuma, što je pergamena i faksimil, ali i što je katalog i kako su ih ljudi pretraživali prije pojave računala. Prelistali su pretisak prve hrvatske tiskane knjige „Misal po zakonu rimskog dvora“ i  prvog hrvatskog romana „Planine“ Petra Zoranića. U ovoj knjižnici postoje i memorijalne sobe hrvatskih nobelovaca, Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga, gdje su učenici čuli nešto više o njihovom životu i otkrićima.

U Etnografskom muzeju vidjeli su narodne nošnje iz svih krajeva Hrvatske, dječje nošnje i igračke iz prošlosti te saznali o dječjim obvezama i stavu prema dječacima i djevojčicama u starim vremenima. Osim hrvatske tradicionalne odjeće, vidjeli su mnoge izloške donesene iz različitih krajeva svijeta, npr. oklop samuraja i katanu, indijansku perjanicu i odjeću iz Afrike. Saznali su nešto i o hrvatskom istraživaču Konga Dragutinu Lermanu.

Na povratku do Glavnog kolodvora prošetali su Botaničkim vrtom koji je upravo otvoren nakon zimske stanke. Učenici su se sretno vratili u Garešnicu u večernjim satima, a Pipi je svoj put nastavila dalje. Iz naše škole otputovala je u Drnje kraj Koprivnice. Sretan put, Pipi!

 

 

 

 

 

 

 
 
Energetska obnova

 

RAZREDNE WEB STRANICE
Upisi u srednju školu


Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri
MiniTV
Školski pretinci

Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Osnovna škola Garešnica / Kolodvorska 4, HR-43280 Garešnica / os-garesnica.skole.hr / ured@os-garesnica.skole.hr
preskoči na navigaciju