2021-03-09 10:37:05

Dan ružičastih majica

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink shirt day, obilježava se posljednje srijede u mjesecu veljači. Obilježavanje je u Hrvatskoj pokrenuo Centar za edukaciju i prevenciju nasilja, a Hrvatski sabor ga je 2017. godine proglasio Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Ideja je nastala u Kanadi 2007. godine u znak protesta zbog vršnjačkog nasilja u jednoj školi. Naime, jedan dječak je u znak podrške svojoj majci i drugim oboljelim osobama od raka dojke obukao ružičastu majicu, no postao je meta izrugivanja. Njegovi školski kolege su počeli nositi ružičaste majice kako bi mu iskazali potporu te ukazali na problem nasilja među učenicima u školama.

Učenici i učitelji razredne nastave naše škole su također obilježili navedeni dan kako bi podržali borbu protiv nasilja među djecom. Gledali su se animirani filmovi, izrađivali likovni uradci, plakati, kreirale poruke protiv nasilja, igrale digitalne igre itd. No, obilježavanje nije ostalo samo unutar zidova naše škole. Zahvaljujemo učenicima, roditeljima i učiteljima 1. b razreda koji su kupnjom ružičastih majica dali humanitarni prilog udruzi Jak kao Jakov kako bi podržali njihovu humanitarnu akciju „Ljubav za njih“ kojom prikupljaju pomoć za oboljelu i liječenu djecu od malignih i ostalih teških bolesti s područja zahvaćenih potresom. Ukoliko se želite uključiti u navedenu akciju, donaciju možete uplatiti  na žiro-račun HR7624020061500094154. Akcija traje do kraja ožujka. Također zahvaljujemo gospodinu Vladimiru Šrajberu koji je dronom napravio fotografiju naših prvašića. U galeriji pogledajte radove i poruke učenika 1.b, 3.a. i 4.b razrednog odjela.

 

 


Osnovna škola Garešnica