preskoči na sadržaj

Osnovna škola Garešnica

 > Nastava  > Informatika  > Projekti
 

Dan sigurnijeg interneta 2021.

Dan sigurnijeg interneta obilježava se svake godine, drugog dana u drugom tjednu veljače. Ove godine je to bio 9.veljače 2021. Kroz nastavne sadržaje o sigurnosti i zaštiti na Internetu kontinuirano učenike podučavaju učiteljice na satovima Informatike, a ovaj dan je prilika da sve te sadržaje još malo ponovimo i nešto novo naučimo. 

Učiteljica Martina Bartolčić je sa svojim učenicima obilježila DSI uz igranje društvene igre koje je pripremio CSI.hr , gledanjem edukativnih videa  te su učenici su imali natjecanje putem Kahoot kviza koje je učiteljica pripremila. 

Učiteljica Katarina Jurković i njezini učenici su izrađivali digitalne plakate s pravilima sigurnosti na internetu, izradili i slagali digitalne puzzle, igrali igru Interland, a učenici su odigrali i kviz koji je pripremljen za učenike na stranici https://www.dansigurnijeginterneta.org/ 

Izdvojeni radovi:

  

Puzzle 

Puzzle


Projekt "Sigurniji internet"-2013

Projekt „Sigurniji internet“ provodio se  siječnju i veljači 2013. godine. U projektu su sudjelovali učenici 6.a razreda koji pohađaju izbornu nastavu iz nastavnog predmeta Informatika.

 Cilj projekta bio je kroz korelaciju nastavnih predmeta Informatike i Hrvatskog jezika te knjižnično-informacijskog odgoja  različitim aktivnostima poticati učenike na pravilno i odgovorno ponašanje u virtualnom okruženju. Projektom smo obilježili Dan sigurnijeg interneta 2013.

Zadaće projekta bile su ponoviti nastavne sadržaje medijske kulture, osvijestiti opasnosti neopreznog ponašanja u internetskom okruženju, osmisliti priču i izraditi scenarij te na temelju njega izraditi foto-strip primjenom informacijsko-komunikacijske tehnologije.

Tijek projekta

Na početku realizacije učenici su riješili anonimnu anketu o ponašanju na internetu preuzetu iz UNICEF-ovog priručnika „Prekini lanac nasilja“ prilagođenu potrebama projekta, a zatim je prikazan videozapis „Znaš li s kim razgovaraš?“. Nakon rasprave o anketi i videozapisu učenici su čuli predavanje o sigurnosti na internetu uz PowerPoint prezentaciju koja je uvela  učenike  u prednosti i nedostatke korištenja interneta uz naglasak na njihova prava, a uređen je i razredni pano na istu temu.

Ponovljeni su nastavni sadržaji književnosti (fabula, likovi, dijalog, monolog) i medijske kulture (strip, filmska izražajna sredstva). Učenici su zatim podijeljeni u četiri skupine koje su dobile zadatak osmisliti priču na sljedeće teme:

1.       Postavljanje tuđih fotografija na internet

2.       Otvaranje lažnih facebook profila

3.       Lažno predstavljanje na chatu

4.       Čavrljanje s nepoznatim osobama

Nakon čitanja i komentiranja napisanih sinopsisa, uslijedila je izrada scenarija za snimanje fotografija, tj. izradu foto-stripa. Učenici su podijelili uloge, odglumili situacije predviđene scenarijem i snimili potrebne fotografije. Fotografije su prenijeli na računala i obradili, a strip su izrađivali služeći se MS Wordom. Na sljedećoj radionici  stripovi će biti izrađeni u obliku elektroničke knjige i objavljeni na web stranici Škole.

Projekt je uspješno realiziran po svim planiranim etapama, a učenici su bili vrlo angažirani i marljivo sudjelovali  u svim aktivnostima projekta. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Energetska obnova

 

RAZREDNE WEB STRANICE
Upisi u srednju školu


Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri
MiniTV
Školski pretinci

Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Osnovna škola Garešnica / Kolodvorska 4, HR-43280 Garešnica / os-garesnica.skole.hr / ured@os-garesnica.skole.hr
preskoči na navigaciju