preskoči na sadržaj

Osnovna škola Garešnica

Na ovoj stranici objavljivat ćemo osvrte i preporuke za čitanje knjiga koje nisu u lektiri. Stranicu uređuju učenici članovi skupine Malih knjižničara i knjižničarka.

 

Jadranka Klepac

Patuljci žive u kuglama

Patuljci autorice Jadranke Klepac žive u kuglama sjajnima kao zrcalo

u kojem se ogleda zelenilo lišća i plavetnilo neba pa ih je zato teško primijetiti.

Autorica im ostavlja zaštitničku ulogu. Oni su čuvari prirode.

Upozoravaju nas na drugačiji, danas gotovo zaboravljeni način života,

kada je čovječji život bio povezaniji s prirodom, dok je čovjek poštovao prirodu

i doživljavao sebe kao dio te prirode.

 

Koja je točno uloga hrabrih patuljaka i što oni rade, saznat ćete kad pročite ovu modernu bajku.

Nada Mihelčić

Draga mama

Sva su događanja, ali i sve misli, emocije i unutarnji rascjepi prikazani iz pripovjedačke pozicije Viktorije, odnosno Bucke, kako je, ne obazirući se na činjenicu da se mladoj djevojci to nimalo ne sviđa, uporno zove njezina majka.

Riječ je naime, o  razotkrivanju  različitih aktualnih društvenih fenomena kao što su bračne krize i neslaganja,  položaj djeteta u situaciji kada se roditelji razvode, problematika školstva i neadekvatnog odnosa profesor – učenik, teška ekonomska situacija i besparica, odnos prema povijesti… Pogled koji Nada Mihelčić otvara mladome čitatelju jest pogled prema pozitivnim društvenim i općeljudskim vrijednostima – toleranciji, uvažavanju različitosti, odupiranju pomodnosti i drugim vidovima ideološke ili ekonomske propagande, otvorenom umu i zdravom razumu.

 

Noel  Streatfeild:

Baletne papučice

Roman „Baletne papučice“ govori o tri djevojčice koje je usvojio bogati istraživač fosila, Matthew zvani Gum. Djevojčice se zovu  Paulina, Petrova i Posy, a same su si odabrale prezime Fosil. Svake godine na rođendan polažu tajnu zakletvu.

 Žive sa skrbnicom Sylvijom, Matthewovom pranećakinjom,  i dadiljom Nanom dok je Gum na jednom od svojih dugotrajnih istraživačkih putovanja. Budući da im nije ostavio dovoljno novca za sve godine njegovog izbivanja, Sylvija iznajmljuje sobe u njihovoj kući, a djevojčice upiše u školu za glumu i balet pa one nakon dvanaeste godine počnu zarađivati glumom i plesom. I dok Paulina obožava glumu, a Posy živi za ples, Petrovu zanimaju automobili i avioni i najsretnija je kad pomaže gospodinu Smithu, njihovom podstanaru, u njegovoj automehaničarskoj radionici.

Unatoč prihodima od nastupa i iznajmljivanja soba, novca je sve manje i Sylvija je prisiljena prodati kuću. Djevojčice također imaju svoje planove...

Što se dogodi na kraju? Je li se Matthew vratio na vrijeme? Što planiraju djevojčice i o kakvoj se tajnoj zakletvi uopće radi? Saznat ćete ako počitate ovaj zanimljivi roman. 


Energetska obnova

 

RAZREDNE WEB STRANICE
Upisi u srednju školu


Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri
MiniTV
Školski pretinci

Kalendar
« Kolovoz 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Osnovna škola Garešnica / Kolodvorska 4, HR-43280 Garešnica / os-garesnica.skole.hr / ured@os-garesnica.skole.hr
preskoči na navigaciju